Panuje przeświadczenie, że do zrobienia idealnej kawy bezwzględnie konieczny jest drogi ekspres automatyczny, który zrealizuje za nas całą pracę. Faktycznie ekspresy do kawy są w stanie przenieść kawiarniane specjały do naszego domu, ale niekoniecznie są nieodzownym narzędziem do zrobienia kawy. Dzisiaj zaprezentujemy kilka metod parzenia kawy, które są dużo tańszą alternatywą dla ekspresu i gwarantują nam wspaniałe doświadczenia smakowe.

Kawiarka
Kawiarka znana jest też pod nazwą makinetka, kupres, kafetiera czy po prostu czajnik Moka. Jest to włoskie urządzenie, które uszczęśliwia fanów kawy już od lat 30 ubiegłego wieku. Kształtem przypomina typowy czajnik i składa się z trzech głównych części – dolnego zbiornika na wodę, sitka na kawę i górnego zbiornika na końcowy napar. Obecne czajniki minimalnie różnią się od pierwszego egzemplarza.

Kawiarka podobnie jak ekspres parzy kawę pod ciśnieniem, chociaż jest ono wyraźnie mniejsze, bowiem nie przekracza 2 barów. Do zaparzenia kawy w kawiarce konieczne jest źródło ciepła. Na rynku możemy znaleźć urządzenia dedykowane do palników gazowych i do płyt indukcyjnych.
Użycie kawiarki jest banalnie proste, a efekty są niesamowite. Dolny pojemnik należy wypełnić wodą tuż pod zaworek bezpieczeństwa, do sitka nasypać zmieloną kawę, całe urządzenie dokładnie skręcić i postawić na palniku. Po kilku minutach osiągniemy wyrazisty i intensywny napar, który bardzo przypomina włoskie espresso.

Kawiarki posiadają swoich sympatyków na całym świecie dzięki temu, że w wyjątkowo prosty sposób umożliwiają przyrządzić wyśmienitą kawę, a ich ceny nikogo nie zniechęcają.
Alternatywne metody parzenia kawy

Alternatywne metody parzenia swoją wielką popularność zyskały wraz z Trzecią Falą Kawy, więc całkiem niedawno. Pozwalają sporządzić wysokiej jakości kawę o czystym, niezaburzonym smaku oraz co niezwykle ważne bez fusów. Drip, chemex i aeropress to narzędzia, które oprócz wspaniałego naparu zapewniają świetną rozrywkę. Do parzenia w nich używa się zwłaszcza wysokiej jakości jasno palone kawy segmentu specialty, z których potrafią wycisnąć najlepsze właściwości smakowe.

1. Chemex

Chemex to szklane urządzenie, które kształtem przypomina wazon na kwiaty. Opracował go chemik Peter Schlumbohm w 1941 roku, a chemex tak bardzo zakorzenił się w amerykańskiej sztuce, że jest prezentowany w nowojorskim Museum of Modern Art.
Chemex działa na zasadzie przelewu, a do parzenia w nim kawy używa się papierowych filtrów, które oddzielają fusy od naparu. Bardzo istotne podczas parzenia kawy tą metodą jest stosowanie się do kilku reguł. Musimy zachować korzystne proporcje kawy oraz wody (8g/100ml), temperatura wody powinna wynosić 88-94 °C, a czas parzenia nie powinien przekroczyć 4 minut.

2. Drip

Drip to urządzenie, które oddziałuje na bardzo podobnej zasadzie co chemex. Wymaga użycia papierowych filtrów, które oddzielą fusy od naparu. Drip z kształtu przypomina lejek i może być skonstruowany ze stali, szkła bądź tworzywa sztucznego. Z produkcji dripów słynie japońska firma Hario, która wytwarza te wspaniałe zaparzacze do kawy już ponad sto lat.

Jeżeli chcesz zaparzyć idealną kawę w dripie, musisz stosować się do niezmiernie ważnych zasad tak samo, jak w przypadku chemeksa. Zalecana ilość kawy to 5-6 g kawy/100 ml wody, której temperatura powinna sięgać 85 – 94˚C. Proces parzenia kawy powinien trwać około 3 minuty.

3. Aeropress

Aeropress to całkiem nowe urządzenie, które działaniem bardzo różni się od wspomnianych wcześniej chemeksa i dripa. Plastikowy przyrząd, który wyglądem przypomina dużą strzykawkę i funkcjonuje na tej samej zasadzie, został skonstruowany w 2005 roku.

Przygotowanie kawy w aeropressie na samym początku może stwarzać drobne problemy, ale z czasem staje się to nałogiem, od którego nie można się odzwyczaić. Składa się z trzech podstawowych części – cylindra, sitka i tłoku z gumową uszczelką.

Tak jak każda metoda alternatywna ma swoje zasady, tak również w przypadku aeropressu musimy się do nich stosować. Na przygotowanie całego aeropressu musimy użyć 18-22 g kawy i wody o temperaturze 88-94˚C. W pierwszej kolejności należy złożyć tłok z cylindrem i nasypać świeżo zmieloną kawę. Następnie kawę zalewamy wodą i zakręcamy sitkiem z papierowym filtrem. Teraz wystarczy położyć aeropress na dzbanku lub szklance i jednostajnym ruchem przepchać cały napar. Czas parzenia powinien wynosić około 2,5-3 minuty.

Każda z przytoczonych metod parzenia pozwala na przyrządzenie wspaniałej kawy, która oczaruje swoim smakiem i aromatem. Jeśli interesuje Cię kawa wysokiej klasy, a nie chcesz inwestować w drogie urządzenie, to właśnie przedstawiliśmy Ci doskonałe alternatywy, na które warto zwrócić swoją uwagę.

A Wy jaką metodę parzenia kawy preferujecie?

Podobne wpisy

42 komentarze

  1. Czlowiek to co rusz nabiera wiedzy w roznych dziedzinach. Ja akurat o tego typu metodach nie mialam bladego pojecia.

  2. Nawet nie wiedziałam o takich metodach parzenia kawy!:) ja lubię kawę na zimno – swoją ulubiona rozpuszczalna zalewam tylko mlekiem, dodaje cukier i gotowe 🙂

  3. Tyle sposobów! Ja w domu po prostu zalewam wrzątkiem, ale będąc w u kogoś lub w restauracji lubię napic się takiej z ekspresu 🙂

  4. Na obudzenie bardzo szybka i niewymagająca zabawy kawa "siekiera" parzona tradycyjna w kubeczku z 2 czubatych łyżeczek bez mleka i bez cukru! To jest to co stawia mnie na nogi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *