Panuje przeświadczenie, że do zrobienia idealnej kawy bezwzględnie konieczny jest drogi ekspres automatyczny, który zrealizuje za nas całą pracę. Faktycznie ekspresy do kawy są w stanie przenieść kawiarniane specjały do naszego domu, ale niekoniecznie są nieodzownym narzędziem do zrobienia kawy. Dzisiaj zaprezentujemy kilka metod parzenia kawy, które są dużo tańszą alternatywą dla ekspresu i gwarantują nam wspaniałe doświadczenia smakowe.
Kawiarka
Kawiarka znana jest też pod nazwą makinetka, kupres, kafetiera czy po prostu czajnik Moka. Jest to włoskie urządzenie, które uszczęśliwia fanów kawy już od lat 30 ubiegłego wieku. Kształtem przypomina typowy czajnik i składa się z trzech głównych części – dolnego zbiornika na wodę, sitka na kawę i górnego zbiornika na końcowy napar. Obecne czajniki minimalnie różnią się od pierwszego egzemplarza.
Kawiarka podobnie jak ekspres parzy kawę pod ciśnieniem, chociaż jest ono wyraźnie mniejsze, bowiem nie przekracza 2 barów. Do zaparzenia kawy w kawiarce konieczne jest źródło ciepła. Na rynku możemy znaleźć urządzenia dedykowane do palników gazowych i do płyt indukcyjnych.
Użycie kawiarki jest banalnie proste, a efekty są niesamowite. Dolny pojemnik należy wypełnić wodą tuż pod zaworek bezpieczeństwa, do sitka nasypać zmieloną kawę, całe urządzenie dokładnie skręcić i postawić na palniku. Po kilku minutach osiągniemy wyrazisty i intensywny napar, który bardzo przypomina włoskie espresso.
Kawiarki posiadają swoich sympatyków na całym świecie dzięki temu, że w wyjątkowo prosty sposób umożliwiają przyrządzić wyśmienitą kawę, a ich ceny nikogo nie zniechęcają.
Alternatywne metody parzenia kawy
Alternatywne metody parzenia swoją wielką popularność zyskały wraz z Trzecią Falą Kawy, więc całkiem niedawno. Pozwalają sporządzić wysokiej jakości kawę o czystym, niezaburzonym smaku oraz co niezwykle ważne bez fusów. Drip, chemex i aeropress to narzędzia, które oprócz wspaniałego naparu zapewniają świetną rozrywkę. Do parzenia w nich używa się zwłaszcza wysokiej jakości jasno palone kawy segmentu specialty, z których potrafią wycisnąć najlepsze właściwości smakowe.
1. Chemex
Chemex to szklane urządzenie, które kształtem przypomina wazon na kwiaty. Opracował go chemik Peter Schlumbohm w 1941 roku, a chemex tak bardzo zakorzenił się w amerykańskiej sztuce, że jest prezentowany w nowojorskim Museum of Modern Art.
Chemex działa na zasadzie przelewu, a do parzenia w nim kawy używa się papierowych filtrów, które oddzielają fusy od naparu. Bardzo istotne podczas parzenia kawy tą metodą jest stosowanie się do kilku reguł. Musimy zachować korzystne proporcje kawy oraz wody (8g/100ml), temperatura wody powinna wynosić 88-94 °C, a czas parzenia nie powinien przekroczyć 4 minut.
2. Drip
Drip to urządzenie, które oddziałuje na bardzo podobnej zasadzie co chemex. Wymaga użycia papierowych filtrów, które oddzielą fusy od naparu. Drip z kształtu przypomina lejek i może być skonstruowany ze stali, szkła bądź tworzywa sztucznego. Z produkcji dripów słynie japońska firma Hario, która wytwarza te wspaniałe zaparzacze do kawy już ponad sto lat.
Jeżeli chcesz zaparzyć idealną kawę w dripie, musisz stosować się do niezmiernie ważnych zasad tak samo, jak w przypadku chemeksa. Zalecana ilość kawy to 5-6 g kawy/100 ml wody, której temperatura powinna sięgać 85 – 94˚C. Proces parzenia kawy powinien trwać około 3 minuty.
3. Aeropress
Aeropress to całkiem nowe urządzenie, które działaniem bardzo różni się od wspomnianych wcześniej chemeksa i dripa. Plastikowy przyrząd, który wyglądem przypomina dużą strzykawkę i funkcjonuje na tej samej zasadzie, został skonstruowany w 2005 roku.
Przygotowanie kawy w aeropressie na samym początku może stwarzać drobne problemy, ale z czasem staje się to nałogiem, od którego nie można się odzwyczaić. Składa się z trzech podstawowych części – cylindra, sitka i tłoku z gumową uszczelką.
Tak jak każda metoda alternatywna ma swoje zasady, tak również w przypadku aeropressu musimy się do nich stosować. Na przygotowanie całego aeropressu musimy użyć 18-22 g kawy i wody o temperaturze 88-94˚C. W pierwszej kolejności należy złożyć tłok z cylindrem i nasypać świeżo zmieloną kawę. Następnie kawę zalewamy wodą i zakręcamy sitkiem z papierowym filtrem. Teraz wystarczy położyć aeropress na dzbanku lub szklance i jednostajnym ruchem przepchać cały napar. Czas parzenia powinien wynosić około 2,5-3 minuty.
Każda z przytoczonych metod parzenia pozwala na przyrządzenie wspaniałej kawy, która oczaruje swoim smakiem i aromatem. Jeśli interesuje Cię kawa wysokiej klasy, a nie chcesz inwestować w drogie urządzenie, to właśnie przedstawiliśmy Ci doskonałe alternatywy, na które warto zwrócić swoją uwagę.
A Wy jaką metodę parzenia kawy preferujecie?
ciekawy wpis 🙂
recenzjebynikaa.blogspot.com
Bardzo pouczający 🙂
Wpis akurat dla mnie, bo uwielbiam kawę
Mam w domu ekspres ciśnieniowy i taką kawę piję na co dzień.
nie miałam pojecia o tym ze jest tyle sposob parzenia jej
Mam w domu ekspres, ale kawy nie piję za często 🙂
Ja nie pije kawy 🙂
Nawet nie wiedziałam o tym, że jest tyle metod parzenia kaw 🙂
Ja mam ekspres i powiem Ci, że nigdy w życiu bym go na nic innego nie zamieniła 😀
Ja preferuję ekspres, szczególnie zaraz po przebudzeniu jak zaspana robię sobie napój bogów;D
Mam kawiarkę i z niejtym kawę uwielbiam najbardziej 🙂
Nie znałam tych metod. Ja dla urozmaicenia dodaję syrop do kawy i smakuje jak w kawiarni
Nawet nie wiedziałam ze jest tyle rodzajów parzenia
nie mam ekspresu, kiedyś kupię sobie z prawdziwego zdarzenia bo jestem kawoszem, dziennie piję ok 3 kaw.
Ja bardzo często piję kawę z kawiarki jest naprawdę dobra.
Kawiarka kojarzy mi sie z amerykanskich filmow :).
Aktualnie przerzucilam się z kawy na zielona herbate:)
taka kawiarka to bardzo świetny pomysł.
uwielbiam kawę, każda metoda jest ciekawa, aby tylko kawa była dobra
Czlowiek to co rusz nabiera wiedzy w roznych dziedzinach. Ja akurat o tego typu metodach nie mialam bladego pojecia.
Mój teść używa kawiarki, uważa że kawa z niej najlepiej smakuje
Kawiarka w domu moich rodziców to totalny must have xd
Ja kawy nie piję.
Ja parzę w kawiarce 🙂
Wow ile sposobów fajnie dowiedzieć się czegoś nowego 🙂
Ten drip fajnie wyglada.
Nawet nie wiedziałam o takich metodach parzenia kawy!:) ja lubię kawę na zimno – swoją ulubiona rozpuszczalna zalewam tylko mlekiem, dodaje cukier i gotowe 🙂
Nie wiedziałam, że jest aż tyle metod. Ale ekspres i tak mi się marzy.
Mnie zdarzało się korzystać z kawiarki. Można przy jej pomocy sporządzić naprawdę aromatyczną i pyszną kawę.
Tyle sposobów! Ja w domu po prostu zalewam wrzątkiem, ale będąc w u kogoś lub w restauracji lubię napic się takiej z ekspresu 🙂
A ja polecam przestawić się z kawy na yerba mate 🙂
Post zdecydowanie dla mnie, gdyż kocham kawe i piję ją litrami 😀
Trzeci model bardzo mi się podoba. Póki co ja zwyczajnie sypie kawę do filiżanki i zalewam ją wodą.
Bardzo fajne propozycje, ja pije kawkę ze zwykłej kawiarki 🙂
Nie lubię kaw z expresu wolę zwykła zalaną wrzątkiem
Ja uwielbiam z expresu.
Ja jako jedna z nielicznych chyba osób nie piję kawy 😀
Na obudzenie bardzo szybka i niewymagająca zabawy kawa "siekiera" parzona tradycyjna w kubeczku z 2 czubatych łyżeczek bez mleka i bez cukru! To jest to co stawia mnie na nogi 🙂
Nie wiedziałam, że jest aż tyle metod parzenia kawy.
Nieszczególnie przepadam za kawą parzoną, chyba że pije wtedy, gdy nie ma innej opcji. Dlatego też niektóre z tych metod są dla mnie nieznane:)
Ja pije wyłącznie kawę rozpuszczalna. Nie wiedział że kawę można parzyć w tak wielu metodach.
Uwielbiam kawę, każda jest dobra.
Fajnie mieć dobry ekspres tak myślę. Samą kawę też dobrze wybierzcie. Na stronie https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-AGUST-180.html będziecie mogli znaleźć dużo dobrych kaw.