Do codziennego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla drugich ma być przyjemnością i dodatkiem do relaksu. W dzisiejszych czasach, gdy w sklepach jest ogromny wybór kaw, każdy chce pić tę najlepszą. Tymczasem musisz wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Ci najbardziej. Niezależnie od marki i ceny. Ważny jednak jest fakt by wybierać kawy ziarniste. Co natomiast zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uzmysłowić, co faktycznie lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.
Rodzaj kawy
Na finalny smak kawy w filiżance składa się wiele elementów. Jednym z nich jest jej gatunek. Najbardziej popularne to arabica oraz robusta, które zna pewnie każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą wersję kawy. Charakteryzuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Za to robusta jest intensywniejsza w smaku oraz posiada większą zawartość kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów umieszczają skład, czyli gatunek ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica - 40% robusta. Kawy całkowicie składające się z ziaren arabiki będą dobre dla osób ceniących delikatny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z wysokim dodatkiem robusty są przeznaczone przede wszystkim dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze doznania smakowe i pragną się szybciej pobudzić.
Pochodzenie
Duży wpływ na smak kawy ma również miejsce jej pochodzenia. Zależy to zwłaszcza od warunków klimatycznych, jakie panują w danym regionie. Warto mieć pojęcie, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice tworzy zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.
•Kawy pochodzące z krajów amerykańskich charakteryzują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te świetnie komponują się z mlekiem.
•Ziarna afrykańskie cechuje zdecydowanie większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo przejrzyście czuć posmak cytrusów. Ich unikalny smak można wychwycić, pijąc je bez żadnych dodatków.
•Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje mocny, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.
Stopień palenia
Bardzo znaczącym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy dodają unikalny charakter surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również wpływa na finalny smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje łagodnie brązowy kolor, wysoka zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większe możliwości smakowe niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci sporo swoich naturalnych właściwości, w tym dodatkowo obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się intensywną goryczką i niską kwasowością. Metodę ciemnego palenia stosują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.
bardzo ciekawy artykuł, wiele mi w nim wyjaśniło się
OdpowiedzUsuńJa jestem po kursie baristycznym, więc te informacje są mi znane. Jednak super, że napisałaś o nich, bo mnóstwo ludzi pije kawę, a tylko część z nich wie jak wybrać tą najlepszą dla nich :)
OdpowiedzUsuńnie piję kawy ale post bardzo przydatny :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie zwracałam nigdy na to takiej uwagi. Dla mnie kawa musi być mocna, aromatyczna, lecz nie zbyt przepalona i bez posmaku kwasowości. Takie wymagania porannego kawosza :)
OdpowiedzUsuńKawe pije codziennie bo bez niej nie daje rady funkcjonowac
Usuńuwielbiam kawy mocne, aromatyczne ale nie kwaśne. dziennie piję minimum pół litra a właściwie dochodzę nawet do litra . uwielbiam ten czarny napój. jest dla mnie lekarstwem na niskie ciśnienie, miłą pobudką :)
OdpowiedzUsuńFajny artykół, ale ja kawe piję w znikomych ilościach :)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio kawa odeszła na drugi tor. Wolę zieloną herbatę :)
OdpowiedzUsuńKocham zapach swiezo mielonej kawy. Pobudza od razu. Poki co pijam rozpuszczalna z mlekiem.
OdpowiedzUsuńJa lubię kawę średnio paloną ;) Świetny wpis o kawie :)
OdpowiedzUsuńJa mogę pić tylko kawę rozpuszczalną innej niestety pić nie jest mi dane.
OdpowiedzUsuńNa kawach nie znam się w ogóle, bo po prostu ich nie piję. Jednak wiem, jak wazny jest wybór tej odpowiedniej. Moi rodzice mają swoje ulubione kawy. Kupują te ziarniste i kawę serwują z ekspresu :)
OdpowiedzUsuńO proszę, ile ciekawostek. Ja się zupełnie na tym nie znam. Piję tylko kawę rozpuszczalną :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego od zapachu świeżo zmielonej kawy :)
OdpowiedzUsuńDla mnie kawa mogła by nie istnieć nie lubie jej i nie pije
OdpowiedzUsuńOo fajny post, mój temat! Kawę uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa najbardziej oczekuję od kawy pobudzenia, jeśli do tego dobrze smakuje to daje mi ogrom szczęścia;>
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kawę! Jeszcze taka z ekspresu - ideal ;D
OdpowiedzUsuńJa kawy nie lubię - jej zapach i smak mnie odrzuca.
OdpowiedzUsuńJa kocham kawę, a niestety nie mogę dużo jej pić.
OdpowiedzUsuńSuper wpis
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kawy a najbardziej te ziarniste które mogę zmielić sobie sama w domu :>
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie zacząć dzień bez kawy, oczywiście zaraz po tym jak wrócę ze spaceru z psem :)
OdpowiedzUsuńJa nie piję kawę, odstawiłam ją i na razie chyba do niej nie wrócę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę. Cenie jej smak
OdpowiedzUsuńDla mnie kawa to podstawa. Zaczynam dzień od kubka kawy.
OdpowiedzUsuńJako stary kawosz z zainteresowaniem przeczytałam wiadomości o kawie. Piję zarówno rozpuszczalną jak i mieloną z ekspresu:)
OdpowiedzUsuńJa lubię kawy jasnopalone, te mocnopalone uwielbia mój mąż.
OdpowiedzUsuńJa kawy nie pijam, więc nie mam problemu z jej wyborem.
OdpowiedzUsuńNie ma dnia u mnie bez kawy.. Bardzo fajny artykuł. Ja właśnie zawsze wybieram te jaśniejsze
OdpowiedzUsuńKawa to mój ulubieniec i gość za razem każdego dnia :D Uwielbiam zapach kawy, a także jej smak :D jak na razie mam Swojego ulubieńca, ale muszę rozejrzeć się za czymś nowym :D Dla mnie pierwszym bodźcem w wyborze jest jej zapach :D
OdpowiedzUsuńJa od lat pijam te same, ale muszę przyznać, że bardzo fajnie napisany post.
OdpowiedzUsuńjakoś nigdy nie miałam z tym problemu.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny post, ja mam mojego ulubieńca do mielenia i zawsze kupuję tylko tą jedną :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję tylko kawy ziarniste, najbardziej lubię arabicę :)
OdpowiedzUsuńWiem, że najlepsza i najzdrowsza kawa to kawa parzona. Ja jednak preferuje rozpuszczalną i nie umiem się przestawić:)
OdpowiedzUsuń