Do codziennego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla drugich ma być przyjemnością i dodatkiem do relaksu. W dzisiejszych czasach, gdy w sklepach jest ogromny wybór kaw, każdy chce pić tę najlepszą. Tymczasem musisz wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Ci najbardziej. Niezależnie od marki i ceny. Ważny jednak jest fakt by wybierać kawy ziarniste. Co natomiast zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uzmysłowić, co faktycznie lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.

Rodzaj kawy

Na finalny smak kawy w filiżance składa się wiele elementów. Jednym z nich jest jej gatunek. Najbardziej popularne to arabica oraz robusta, które zna pewnie każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą wersję kawy. Charakteryzuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Za to robusta jest intensywniejsza w smaku oraz posiada większą zawartość kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów umieszczają skład, czyli gatunek ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica – 40% robusta. Kawy całkowicie składające się z ziaren arabiki będą dobre dla osób ceniących delikatny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z wysokim dodatkiem robusty są przeznaczone przede wszystkim dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze doznania smakowe i pragną się szybciej pobudzić.

Pochodzenie

Duży wpływ na smak kawy ma również miejsce jej pochodzenia. Zależy to zwłaszcza od warunków klimatycznych, jakie panują w danym regionie. Warto mieć pojęcie, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice tworzy zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.

•Kawy pochodzące z krajów amerykańskich charakteryzują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te świetnie komponują się z mlekiem.
•Ziarna afrykańskie cechuje zdecydowanie większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo przejrzyście czuć posmak cytrusów. Ich unikalny smak można wychwycić, pijąc je bez żadnych dodatków.
•Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje mocny, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.

Stopień palenia

Bardzo znaczącym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy dodają unikalny charakter surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również wpływa na finalny smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje łagodnie brązowy kolor, wysoka zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większe możliwości smakowe niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci sporo swoich naturalnych właściwości, w tym dodatkowo obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się intensywną goryczką i niską kwasowością. Metodę ciemnego palenia stosują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.

Podobne wpisy

0 komentarzy

  1. Szczerze mówiąc nie zwracałam nigdy na to takiej uwagi. Dla mnie kawa musi być mocna, aromatyczna, lecz nie zbyt przepalona i bez posmaku kwasowości. Takie wymagania porannego kawosza 🙂

  2. uwielbiam kawy mocne, aromatyczne ale nie kwaśne. dziennie piję minimum pół litra a właściwie dochodzę nawet do litra . uwielbiam ten czarny napój. jest dla mnie lekarstwem na niskie ciśnienie, miłą pobudką 🙂

  3. Jako stary kawosz z zainteresowaniem przeczytałam wiadomości o kawie. Piję zarówno rozpuszczalną jak i mieloną z ekspresu:)

  4. Kawa to mój ulubieniec i gość za razem każdego dnia 😀 Uwielbiam zapach kawy, a także jej smak 😀 jak na razie mam Swojego ulubieńca, ale muszę rozejrzeć się za czymś nowym 😀 Dla mnie pierwszym bodźcem w wyborze jest jej zapach 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *