Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza. Mocny wiatr, opady deszczu i zmienne temperatury zdecydowanie nie sprzyjają aktywnemu wypoczynkowi. Przy tak zmiennej aurze nie trudno o osłabienie organizmu, a w rezultacie chorobę. Mimo niesprzyjającej pory roku dostępne są niektóre warzywa i owoce, które przecież są tak cenne dla naszego organizmu. Niestety, witaminy to nie wszystko. Do prawidłowej pracy organizmu niezbędne są także wysoko nasycone tłuszcze. Mają one zbawienny wpływ dla naszego zdrowia. Poza tym sprawiają, że ulubione potrawy smakują jeszcze lepiej. Nie ma nic lepszego niż sałatka warzywna skropiona olejem. To najlepsze, co możemy dać naszemu organizmowi. Tylko jaki olej najlepiej wybrać? Który jest najlepszy do sałatek?
Każdy olej ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na ogólną kondycję całego organizmu. Są bogatym źródłem kwasów omega-3, omega-6 oraz omega-9, które są szczególnie cenne dla prawidłowej pracy całego organizmu. Wprowadzając oleje do codziennej diety, możemy nie tylko wzmocnić organizm, ale również na dobre pozbyć się niektórych dolegliwości. Każdy się czymś różni, dlatego przed zakupem warto sprawdzić, który olej najkorzystniej wpłynie na nasze ciało. Warto zaznaczyć, że najlepsze są oleje tłoczone na zimno. Nie są w żaden sposób przetwarzane, a zatem pozostaje w nich to, co najlepsze. Jeżeli już wiemy jaki olej nam najbardziej służy i chcemy go kupić, warto sprawdzić, w jaki sposób został wytłoczony i czy olej jest z zaufanego źródła. Jak zaczęłam zwracać większą uwagę na to, co jem, znajoma poleciła mi olejarnię Niwki.pl. To mała, rodzinna olejarnia, w której jakość i świeżość olejów stawiana jest na pierwszym miejscu. Dostępnych jest tam wiele rodzajów olejów, z czego każdy o zupełnie innych właściwościach. Postanowiłam wybrać kilka z nich. Przy wyborze zwracałam uwagę na efekty, jakie można uzyskać przy dłuższym stosowaniu. Ostatecznie zdecydowałam się na olej z wiesiołka, olej z krokosza, olej z czarnuszki oraz olej konopny. To właśnie ten ostatni szczególnie zwrócił moją uwagę i to właśnie ten olej wypróbowałam jako pierwszy.
Nierafinowany olej konopny uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi siewnych z rodzaju „Cannabis sativa”. Olej konopny ma wiele cennych właściwości. Jest bardzo zdrowy, a do tego smaczny. Należy spożywać go wyłącznie na surowo. Pod wpływem temperatury traci on wszystkie wartościowe składniki. Najlepiej podawać go w towarzystwie świeżych warzyw. Można z nim tworzyć wiele zdrowych sałatek. Olej konopny jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada także sporą ilość witaminy K, która odpowiedzialna jest za krzepnięcie krwi, gojenie się ran oraz działa przeciwzapalnie. Regularne spożywanie oleju konopnego może skutecznie zapobiegać cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu, a nawet nowotworom. Zapobiega chorobom układu krwionośnego oraz chroni serce i naczynia krwionośne. Oprócz tego obniża cholesterol, stabilizuje gospodarkę hormonalną oraz wspiera prawidłową pracę mózgu. Jest pożądanym składnikiem diety, ponieważ wspomaga odchudzanie i przyśpiesza metabolizm. Ponadto wspiera funkcjonowanie narządów wewnętrznych oraz wzmacnia odporność. Dla mnie jest szczególnie ważny. Po przeszczepie wątroby skutecznie wspiera jej prawidłowe funkcjonowanie. Powinien być nieodłącznym elementem każdej kuchni. Coraz częściej wykorzystuje się go także w kosmetykach. Intensywnie nawilża, odżywia i natłuszcza skórę. Regeneruje włosy, skórę i paznokcie. Zapobiega łuszczycy, atopowemu zapaleniu skóry oraz działa przeciwzapalnie. Zmniejsza blizny, ujędrnia i uelastycznia skórę. Zapewnia zdrową i pełną blasku cerę. Jest po prostu niesamowity!
Nierafinowane oleje tłoczone na zimno są niezwykle ważne dla naszego organizmu. Dlatego bardzo ważne jest to, aby zwracać uwagę na to, gdzie i jaki olej kupujemy. Dzięki temu mamy gwarancję, że wybieramy to, co najlepsze. Ja kupuje olej z zaufanego źródła, dzięki czemu mam pewność, że olej jest świeży, bo produkuje się go w niewielkich ilościach. Kupując w Niwki.pl zawsze mam pewność, że wybieram najlepszej jakości olej. Gorąco polecam!
Jakie oleje najczęściej stosujecie podczas przyrządzania dań? Na co zwracacie uwagę wybierając olej?