Oleje tłoczone na zimno, czyli zdrowie i siła prosto z natury
Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza. Mocny wiatr, opady deszczu i zmienne temperatury zdecydowanie nie sprzyjają aktywnemu wypoczynkowi. Przy tak zmiennej aurze nie trudno o osłabienie organizmu, a w rezultacie chorobę. Mimo niesprzyjającej pory roku dostępne są niektóre warzywa i owoce, które przecież są tak cenne dla naszego organizmu. Niestety, witaminy to nie wszystko. Do prawidłowej pracy organizmu niezbędne są także wysoko nasycone tłuszcze. Mają one zbawienny wpływ dla naszego zdrowia. Poza tym sprawiają, że ulubione potrawy smakują jeszcze lepiej. Nie ma nic lepszego niż sałatka warzywna skropiona olejem. To najlepsze, co możemy dać naszemu organizmowi. Tylko jaki olej najlepiej wybrać? Który jest najlepszy do sałatek?
Każdy olej ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na ogólną kondycję całego organizmu. Są bogatym źródłem kwasów omega-3, omega-6 oraz omega-9, które są szczególnie cenne dla prawidłowej pracy całego organizmu. Wprowadzając oleje do codziennej diety, możemy nie tylko wzmocnić organizm, ale również na dobre pozbyć się niektórych dolegliwości. Każdy się czymś różni, dlatego przed zakupem warto sprawdzić, który olej najkorzystniej wpłynie na nasze ciało. Warto zaznaczyć, że najlepsze są oleje tłoczone na zimno. Nie są w żaden sposób przetwarzane, a zatem pozostaje w nich to, co najlepsze. Jeżeli już wiemy jaki olej nam najbardziej służy i chcemy go kupić, warto sprawdzić, w jaki sposób został wytłoczony i czy olej jest z zaufanego źródła. Jak zaczęłam zwracać większą uwagę na to, co jem, znajoma poleciła mi olejarnię Niwki.pl. To mała, rodzinna olejarnia, w której jakość i świeżość olejów stawiana jest na pierwszym miejscu. Dostępnych jest tam wiele rodzajów olejów, z czego każdy o zupełnie innych właściwościach. Postanowiłam wybrać kilka z nich. Przy wyborze zwracałam uwagę na efekty, jakie można uzyskać przy dłuższym stosowaniu. Ostatecznie zdecydowałam się na olej z wiesiołka, olej z krokosza, olej z czarnuszki oraz olej konopny. To właśnie ten ostatni szczególnie zwrócił moją uwagę i to właśnie ten olej wypróbowałam jako pierwszy.
Olejkonopny
Nierafinowany olej konopny uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi siewnych z rodzaju „Cannabis sativa”. Olej konopny ma wiele cennych właściwości. Jest bardzo zdrowy, a do tego smaczny. Należy spożywać go wyłącznie na surowo. Pod wpływem temperatury traci on wszystkie wartościowe składniki. Najlepiej podawać go w towarzystwie świeżych warzyw. Można z nim tworzyć wiele zdrowych sałatek. Olej konopny jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada także sporą ilość witaminy K, która odpowiedzialna jest za krzepnięcie krwi, gojenie się ran oraz działa przeciwzapalnie. Regularne spożywanie oleju konopnego może skutecznie zapobiegać cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu, a nawet nowotworom. Zapobiega chorobom układu krwionośnego oraz chroni serce i naczynia krwionośne. Oprócz tego obniża cholesterol, stabilizuje gospodarkę hormonalną oraz wspiera prawidłową pracę mózgu. Jest pożądanym składnikiem diety, ponieważ wspomaga odchudzanie i przyśpiesza metabolizm. Ponadto wspiera funkcjonowanie narządów wewnętrznych oraz wzmacnia odporność. Dla mnie jest szczególnie ważny. Po przeszczepie wątroby skutecznie wspiera jej prawidłowe funkcjonowanie. Powinien być nieodłącznym elementem każdej kuchni. Coraz częściej wykorzystuje się go także w kosmetykach. Intensywnie nawilża, odżywia i natłuszcza skórę. Regeneruje włosy, skórę i paznokcie. Zapobiega łuszczycy, atopowemu zapaleniu skóry oraz działa przeciwzapalnie. Zmniejsza blizny, ujędrnia i uelastycznia skórę. Zapewnia zdrową i pełną blasku cerę. Jest po prostu niesamowity!
Nierafinowane oleje tłoczone na zimno są niezwykle ważne dla naszego organizmu. Dlatego bardzo ważne jest to, aby zwracać uwagę na to, gdzie i jaki olej kupujemy. Dzięki temu mamy gwarancję, że wybieramy to, co najlepsze. Ja kupuje olej z zaufanego źródła, dzięki czemu mam pewność, że olej jest świeży, bo produkuje się go w niewielkich ilościach. Kupując w Niwki.pl zawsze mam pewność, że wybieram najlepszej jakości olej. Gorąco polecam!
Jakie oleje najczęściej stosujecie podczas przyrządzania dań? Na co zwracacie uwagę wybierając olej?
Bardzo lubię takie oleje dodawać właśnie do sałatek. Chętnie zapoznam się z ofertą tej marki.
OdpowiedzUsuńInteresujący post. Myślę ostatnio, aby bardziej zadbać o zdrowie, muszę sprawdzić te oleje.
OdpowiedzUsuńJa najczęściej kupuję tłoczony na zimno ale z orzechów. A do smażenia to tylko oliwa, nie stosuję oleju :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię stosować olej rzepakowy. Z tymi się jeszcze nie spotkałam, ale chętnie je wypróbuję. Do sałatek natomiast polecam olej z pestek dyni
OdpowiedzUsuńJeszeszcze z olejami tłoczonymi na zimno się nie spotkałam, ale już soki znam i widziałam i poleccam wszystkim. Myślę, że warto kwestię swojej diety i zdrowych produktów rozwarzyć i wiedzieć co nam szkodzi.
OdpowiedzUsuńMam oleje tej firmy, szczegónie ulubiłam sobie ten z czarnuszki i czarnego sezamu. Świetne do sałatek.
OdpowiedzUsuńTakie oleje do sałatek/obiadu palce lizach. Choć nie próbowałam tej konkretnej marki, to smaki mi są znane ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie oleje :)
OdpowiedzUsuńOleje w mojej kuchni goszczą już od dawna i nie wyobrażam sobie, żeby mogło ich zabraknąć ;)
OdpowiedzUsuńOd pewnego czasu takie oleje królują w mojej kuchni. Zaczęłam bardzo zwracać uwagę na to co jem i podaję dzieciom.
OdpowiedzUsuńNie miałam tych oleji, ale muszę przyznać,
OdpowiedzUsuńże mnie zaciekawiły :D Pozdrawiam!
wy-stardoll.blogspot.com
Muszę się przyznać, że jestem laikiem i właściwie nie przywiązuję uwagi do wyboru, ale czuję, że powinnam to zmienić...
OdpowiedzUsuńOleje jakie mam w kuchni to tylko z oliwek , chętnie wypróbuję coś innego
OdpowiedzUsuńDuży wybór mamy teraz olei, ja póki co stosuję lniany. Jestem bardzo ciekawa również oleju z czarnuszki :)
OdpowiedzUsuńBardzo rzadko stosuje olei. Jakoś nie smakują mi nawet te które mają dodatkowa przyprawę. Wiem że ludzie często używają je do sałatek.
OdpowiedzUsuńCiekawe te produkty ... Oczywiście sama je używam bo są smaczne.
OdpowiedzUsuńU nas najczęściej gości olej z czarnuszki, ale chętnie wypróbuję i inne.
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką mocnych aromatów w olejkach do potraw, wybieram te z łagodnymi nutami
OdpowiedzUsuńNie znam tych olei, ale chętnie je wypróbuję, szczególnie do moich ulubionych sałatek :)
OdpowiedzUsuńOdkąd zainteresowałam się tematyką zdrowej żywności z chęcią dołączam do swojego jadłospisu takie oleje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ja najczęściej sięgam po olej lniany lub po olej z pestek winogron :) Natomiast ciekawią mnie bardzo prezentowane przez Ciebie oleje :)
OdpowiedzUsuńLubię różnego rodzaju oleje. Miałam kilka "smaków" tej marki i byłam z nich zadowolona. Teraz muszę kupić olej z czarnuszki na odporność
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi mega ochotę na taką sałatkę :) Takie oleje są mega zdrowe i często goszczą w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj kupuję olej głównie z jednej marki, takich nie kupuję, jednak zdecydowanie widać że różnią się od tych zwykłych.
OdpowiedzUsuńZainteresowały mnie te oleje, rozejrzę się za nimi przy następnych zakupach
OdpowiedzUsuńdzięki tobie wiem, że muszę uzupełnić zapasy :)
OdpowiedzUsuńOlej z czaruszki przygarnęłabym z chęcią dla nas.
OdpowiedzUsuńPrzeważnie używam oliwy z oliwek. Do olejowania włosów mam więcej olejów. Lubię z pestek malin i z czarnuszki :)
OdpowiedzUsuń