Uwielbiam słodkości, no bo w końcu, kto ich nie lubi?! Najczęściej sięgam po te zdrowsze rozwiązania. Największą furorę robią u nas domowe ciasta. Szczególnie latem, kiedy wypoczywa się w domowym zaciszu, czasami przychodzi ochota na coś słodkiego. Wtedy szczególnym powodzeniem cieszą się serniki na zimno. W miniony weekend wpadli do nas niezapowiedziani goście i nie miałam pojęcia, jakie ciasto im podać. Wtedy właśnie postanowiłam przygotować przepyszny sernik z dodatkiem pulpy mango od Sattva Foods, którą wzięłam z myślą o szybkim deserze na zimno. Jeżeli jesteś ciekawy, jak przyrządzić takie lekkie i pyszne ciasto, to koniecznie zostań ze mną!
SKŁADNIKI:
Składniki na spód:
– 150 g ciastek pełnoziarnistych (w naszym przypadku to domowe ciasteczka owsiane)
– 40 g roztopionego masła
Masa serowa:
– 400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie (dla wygody można użyć twarożku z kubełka)
– 500 g pulpy z mango (najlepiej z puszki) od Sattva Foods
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 130 g cukru pudru
– 22 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek)
– 70 ml zimnej wody
– 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
+ bita śmietana (może być gotowa)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
> Spód ciasta
Ciastka pokrusz i umieścić w malakserze. Dodaj do nich roztopione i ostudzone masło, a potem wszystko razem zmiksuj, do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Nie może być ona zbyt mokra ani zbyt sucha. Jeżeli nie posiadasz malaksera, wystarczy włożyć ciastka do mocnego woreczka ze strunką i rozdrobnić ciastka uderzając mocno wałkiem lub tłuczkiem. Wtedy dopiero na koniec dodaj roztopione masło i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Spód formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę wysyp na blachę, a następnie ją wyrównaj i uklep w taki sposób, aby tworzyła ona spód ciasta.
> Masa serowa
W misie miksera umieść twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksuj całość aż do utrzymania jednolitej, gładkiej masy. Właśnie dlatego tak istotne jest dodanie kilkukrotnie przemielonego twarogu. Ryzyko pojawienia się grudek jest minimalne. Żelatynę w proszku zalej 70 ml zimnej wody i odstaw ją na 10 minut do napęcznienia. W mikrofalówce lub za pomocą kąpieli wodnej podgrzej żelatynę i mieszaj ją, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Nie wolno doprowadzać jej do wrzenia, dlatego najlepiej robić to na wolnym gazie. Kiedy żelatyna się rozpuści, wystarczy zdjąć ja z palnika i lekko przestudzić. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne 2 łyżki i dokładnie wymieszaj. Ważne, aby nie było grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodaj do masy serowej i dokładnie zmiksuj. Kiedy całość będzie dokładnie wymieszana, można wyłączyć mik-ser i odstawić miskę z masą serową na bok. W osobnym naczyniu umieść dobrze schłodzą śmietanę kremówkę. Ubij ją na sztywno, a potem delikatnie dodaj ją do masy serowej, najlepiej w dwóch turach. Na koniec całość delikatnie wymieszaj. W tym celu najlepiej używać drewnianej szpatułki lub łyżki, aby ubita śmietana nie straciła swojej lekkości. Tak przygotowaną masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj szpatułką. Tak przygotowane ciasto włóż do schłodzenia w lodówce, aż do całkowitego stężenia. Najlepiej, aby ciasto pozostawić na całą noc. Gotowe ciasto najlepiej podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!
Sernik bez pieczenia z pulpą mango z puszki to doskonały deser, który na pewno zaskoczy Twoich gości. Każdy kęs ciasta to eksplozja kubków smakowych. Ma przepyszny, słodki i tropikalny smak, a jednocześnie jest tak delikatne, kremowe i orzeźwiające. Po prostu rozpływa się w ustach. Myślę, że to prosty deser w sam raz na ciepłe dni. Na pewno doskonale będzie się komponować nie tylko z bitą śmietaną, ale również z lodami, czy świeżymi owocami. Jest prosty i szybki do wykonania, a trzeba przyznać, że wygląda efektownie. Do tego jeszcze ten niebiański smak. Czego można chcieć więcej? Jeżeli szukasz pomysłu na jakiś domowy deser, to jestem pewna, że ten domowy sernik na zimno na pewno Cię nie rozczaruje! Gorąco polecam!
Co sądzisz o takim deserze? Lubisz mango, czy to raczej nie Twój klimat? Jakie ciasta najczęściej pieczesz?
Właśnie biorę się do zrobienia sterniczka ☺️