Nie ulega wątpliwości, że gotowanie łączy pokolenia i pozwala lepiej poznać kulturę. Polska kuchnia kształtowała się przez setki lat, a przez różne dzieje w naszej historii, jest ona tak różnorodna. Myślę, że każda gospodyni domowa chce, aby z jej kuchni unosił się aromat smacznych, prawdziwie polskich potraw. Niestety, często porzucamy rodzimą kuchnię na rzecz dań gotowych lub tych zagranicznych. Oczywiście warto poznawać nowe smaki i próbować różne potrawy, jednak nie warto zapominać o tych, które przyrządzały nasze babcie i mamy. Właśnie dlatego dzisiaj przychodzę do Ciebie z dwoma książkami kucharskimi od Wydawnictwa Arystoteles, które mam nadzieję pozytywnie Cię zaskoczą i odkryją przed Tobą tajemnice polskiej kuchni.
Recenzja książki „Kuchnia Polska”
Tytuł: „Kuchnia Polska”
Autor: Małgorzata Puzio
Wydawnictwo: Arystoteles
Liczba stron: 272
Na początek chciałabym opowiedzieć Ci o książce „Kuchnia Polska”, która pozwoliła mi na nowo poczuć smak dzieciństwa. To typowa książka kucharska z recepturami starymi jak świat, które do dzisiaj są wykorzystywane w wielu polskich domach. Znajduje się w niej dokładnie 400 przepisów na typowo polskie potrawy, które często były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Książka łączy tradycyjną, polską kuchnię z różnymi technikami kulinarnymi z całego świata. To doskonały sposób, aby zaskoczyć swoich gości prostą i smaczną, a jednocześnie wykwintną potrawą.
Książka „Kuchnia Polska” to idealny pomysł na prezent dla osób, które chcą zabłysnąć w kuchni oraz kochają smaczne, typowo polskie potrawy. Ilość przepisów sprawia, że spośród nich na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Z tą książką kucharską po prostu nie może wiać nudą. Znajdziecie w niej wiele inspiracji, ale również poznacie nowe przepisy tak skonstruowane, aby ich przyrządzenie nie było skomplikowane. Przy każdym przepisie znajduje się wyszczególniona lista niezbędnych składników oraz dokładny opis przygotowania danej potrawy. Zdjęcia, które umieszczone są w książce poruszają wyobraźnię i sprawią, że ślinka cieknie już na samą myśl.
„Kuchnia Polska” to zdecydowanie książka, którą każdy powinien mieć. Znajdują się w niej tak podstawowe przepisy, które na pewno się przydadzą. Muszę przyznać, ze to właśnie dzięki tej książce kucharskiej ulepszyłam przepis na ciasto do naleśników, dzięki czemu są lekkie, puszyste i niesamowicie delikatne.
Recenzja książki „Sałatki, surówki, warzywa faszerowane”
Tytuł: „Sałatki, surówki, warzywa faszerowane”
Autor: Małgorzata Szcześniak
Wydawnictwo: Arystoteles
Liczba stron: 64
Jeżeli nadal czujesz niedosyt, to tym razem chciałabym Ci pokazać książkę „Sałatki, surówki, warzywa faszerowane”. Jest to propozycja ze zdrowymi posiłkami, które są alternatywą dla tłustych i kalorycznych potraw. Na prawdę warto wprowadzić je do swojej, szczególnie jeżeli obecnie dostępne są warzywa sezonowe. Mimo, że książka z przepisami jest cieńsza i mniej atrakcyjna wizualnie, to zawiera całkiem sporo różnych przepisów na zdrowe posiłki. Każdy przepis posiada niewielkie zdjęcie, listę potrzebnych składników oraz sposób przygotowania.
Muszę przyznać, że dużo częściej korzystam z tej książki kucharskiej. Cała nasza rodzina stawia raczej na zdrową i zbilansowaną dietę, a z tą książką w naszym jadłospisie nie wieje nudą. Moim zdecydowanym faworytem z tej książki kucharskiej jest przepis na sałatkę owocową egzotyczną oraz sałatkę z ryżem i kurczakiem. Oczywiście przepisów na sałatki jest znacznie więcej i co najlepsze każda jest zupełnie inna. Właśnie dlatego nawet osoby gustujące w nietypowych połączeniach znajdą tam coś interesującego.
Najlepsze książki kucharskie z przepisami kuchni polskiej
W dobie internetu i przepisów dostępnych za darmo w sieci, mało kto myśli o książkach kucharskich. Jednak prawda jest taka, że oprócz wielu ciekawych przepisów, książki kucharskie są czymś więcej. To właśnie dzięki nim można lepiej poznać polską kuchnię, kulturę i historię, która wpływała na nią przez tyle lat. Jest to także pretekst do wspólnego spędzania czasu i międzypokoleniowej integracji. Sama znalazłam w nich kilka potraw, które na pewno będę przyrządzać regularnie. Z tymi książkami kucharskimi mam więcej motywacji do eksperymentowania w kuchni.
Bardzo jestem ciekawa, jak to u Ciebie wygląda? Sięgasz po książki kucharskie? Lubisz polskie potrawy? Jakie danie najczęściej przygotowujesz? Będę czekała na Twoją odpowiedź w komentarzu.
Wpis powstał we współpracy z Wydawnictwem Arystoteles.
Książka na pewno znajdzie swoich odbiorców, będę polecać ją dalej w przyszłości.
OdpowiedzUsuńOsobiście jestem tragiczną kucharką, ale moja mama często, by z tej publikacji korzystała. ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym przejrzała dla zaczerpnięcia kuchennych inspiracji, niektóre takie podłapane przepisy później często wykorzystuję. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńOdkąd mam TM zrezygnowałam z używania książek kucharskich. Oczywiście mam takie i to całkiem sporo, ale od roku nie używam.
OdpowiedzUsuńNie sięgam po książki kucharskie. Mam w domu jedną, należała jeszcze do mojej babci i bardzo ją lubię i jest tam mnóstwo przepisów.
OdpowiedzUsuń