Należę do osób, które bardzo nie lubią marnować żywności. Zawsze staram się znaleźć jakieś rozwiązanie, aby maksymalnie wykorzystać składniki, które mam w domu. Na moim fanpejdzu pokazywałam pyszny sok marchewkowo-jabłkowy z dodatkiem szpinaku, który przygotowałam z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H300E. Urządzenie po obu stronach ma zbiorniczki, do których podczas procesu wyciskania oddzielany jest sok oraz pulpa z warzyw i owoców. Oczywiście sok wypiliśmy ze smakiem, jednak zaczęłam się zastanawiać, jak można wykorzystać pozostałą pulpę. Wtedy właśnie wpadłam na pomysł, aby przygotować zdrowe batoniki z wytłoczyn po soku z wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H300E.

Składniki niezbędne do zrobienia 4 niewielkich batoników z wytłoczyn po soku z wyciskarki wolnoobrotowej Hurom

Składniki: 3/4 szklanki pulpy z jabłek i marchewek
1 duży banan
1 jajko
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki miodu
Ulubione bakalie (w naszym przypadku orzechy laskowe)

Przygotowanie 4 niewielkich batoników z wytłoczyn po soku z wyciskarki wolnoobrotowej Hurom

Przygotowanie: Jeżeli macie ekspresowe płatki owsiane, to pomińcie ten punkt. Jeśli zwykłe lub górskie to warto zblendować je na drobniejsze kawałki, ale nie na mąkę.
Do miski wkładamy banana i rozgniatamy go widelcem.
Dodajemy do niego pozostałe składniki – pulpę z marchewki i jabłka, płatki owsiane, jajko, miód i rozdrobnione orzechy.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na części blachy rozkładamy masę tak, aby powstał niewielki prostokąt.
Wstawiamy blaszkę z masą do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20-25 minut (ustawienie góra-dół). Warto jednak kontrolować poziom upieczenia, ponieważ cieniej rozłożona masa upiecze się szybciej, a grubsza warstwa masy potrzebuje więcej czasu w piekarniku.
Wyjmujemy upieczoną masę z piekarnika i studzimy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki by powstały batoniki.
Smacznego!

Zdrowe batoniki z wytłoczyn po soku – wrażenia ogólne

Do przygotowania takich zdrowych batoników potrzeba dosłownie kilku składników, a sam proces jest banalnie prosty i nie zajmuje wiele czasu. Nie byłam do końca przekonana, czy takie zdrowe batoniki z wytłoczyn będą smaczne, ale ostatecznie okazały się u nas wielkim hitem! Nawet Hania, która na co dzień jest bardzo wybredna, zjadła je z apetytem. W ten sposób nie tylko możesz przygotować zdrowe słodycze dla swoich dzieci, ale także ograniczyć marnowanie żywności w swoim domu. Jedno urządzenie, a tak wiele zalet. Kto by pomyślał?

Czy wiedziałaś, że można wykorzystać wytłoczyny po wyciskaniu soku? Jak wygląda u Ciebie temat planowania zakupów i marnowania żywności? Czy uważasz, że to ważny temat? Koniecznie daj mi znać!

Podobne wpisy

12 komentarzy

  1. Robiłam już placuszki z wytłoków z wyciskarki i były naprawdę pysznym daniem na obiad 🙂 Z chęcią więc spróbuję przygotować kiedyś takie batoniki, bo wyglądają bardzo apetycznie ♡

  2. Wyglądają smakowicie pasuje takie sobie przygotować świetną opcją do pracy
    Dyedblonde

  3. Fajnie, że coś takiego da się zrobić 😀 Ostatnio się dowiedziałam, że ze skórki arbuza też się da coś smacznego wyczarować 😀

  4. właśnie czegoś takiego szukałam, bo szkoda było mi wyrzucać tą pulpę, a tak łyżeczką to jej jednak jeść nie chciałam 😉 dorzucam do takiej masy także krem orzechowy na kanapki albo odrobinę stopionej czekolady by było słodsze i bardziej ,,przystępne" 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *