Święta Wielkanocne już za pasem. Większość z nas już rozpoczęła przygotowania przeróżnych potraw, które później znajdą się na wielkanocnym stole. Któż może oprzeć się takim pysznościom? Stoły pękają w szwach. Każdy na pewno skusi się chociaż na odrobinę serniczka, czy makowca. Większość z nas ze smakiem pałaszuje wszystkie te potrawy, jednak są osoby, które jedzą z głową i całkowicie unikają mięs i produktów odzwierzęcych. Mowa oczywiści o weganach. Mają swoje zasady i zgodnie z nimi postępują, nawet jeżeli często kosztuje ich to wiele wyrzeczeń. Jeszcze kilkanaście lat temu nie było tylu produktów, a tym bardziej książek kucharskich z przepisami dla wegan. Szczególnie w trakcie świąt ciężko jest znaleźć dania, które będą wegańskie, a tym bardziej zasmakują wszystkim gościom. Doskonale o tym wiem, bo mam wegan i wegetarian w rodzinie i czasami naprawdę trzeba się namęczyć, aby każdemu dogodzić. Jedynym wspólnym mianownikiem są sałatki. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatkę jarzynową. Robimy ją już od lat, a jednym z najważniejszych składników jest majonez. Już myślałam, że znowu będę musiała obejść się smakiem. Na szczęście w Internecie znalazłam nowość, jaką są wegańskie majonezy CREMAJO. Od razu zamówiłam kilka na spróbowanie. Na początek oczywiście zaczęłam od sałatki. Wyszła smakowicie! Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej, koniecznie zostańcie ze mną!

Wegańska sałatka jarzynowa

Co będzie potrzebne do przygotowania wegańskiej sałatki jarzynowej?

– 4 marchewki
– 4 pietruszki
– 5 ziemniaków
– ¼ selera
– pół słoika ogórków konserwowych
– majonez Cremajo
+ dla osób które nie są weganami
– 4 jajka
– musztarda

Jak przyrządzić wegańską sałatkę jarzynową?
Umyj warzywa.
Ugotuj je w parowarze lub po prostu w garnku z wodą, Jeżeli wybrałeś tę drugą opcję, to pamiętaj, aby przykryć garnek pokrywką. Wtedy ugotują się w ciągu 40 minut.
Wyjmij, ostudź i osusz warzywa.
Obierz i pokrój warzywa w kostkę, a następnie wrzuć je do dużej miski.
Po pokrojeniu ogórków konserwowych należy je wycisnąć i dopiero wtedy wsypać do miski.
Dodaj majonez CREMAJO oraz odrobinę pieprzu i soli.
Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.
Na koniec można udekorować sałatkę w dowolny sposób.
I wegańska sałatka warzywna jest gotowa!

Dlaczego wegańskie majonezy CREMAJO są lepsze?

Majonezy CREMAJO dostępne są w różnych wariantach smakowych. Znajdziecie tam majonez tradycyjny, ale również taki z dodatkiem curry, chilli lub z czosnkiem. Każdy z nich smakuje inaczej, więc sposobów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. To, co je wyróżnia, to przede wszystkim naturalny skład pozbawiony produktów odzwierzęcych i obniżona zawartość tłuszczu. Nie posiada konserwantów ani sztucznych spulchniaczy. Widać, że jest naturalny, przypomina wręcz taki domowy. Jest smaczny i niczym nie odbiega od zwykłych majonezów. Myślę, że warto przerzucić się na wegański majonez CREMAJO. Tym jednym małym gestem możemy wiele zmienić.

Nigdy wcześniej nie spotkałam się z wegańskimi majonezami CREMAJO. Według mnie to świetna alternatywa. Są pyszne, mają dobry skład i nie zawierają produktów odzwierzęcych. Poza tym ich cena jest taka sama jak tradycyjnego majonezu z jajami. Ich produkty znajdziecie w wielu marketach z mniej niż 9zł. Kiedy raz spróbujecie majonezów CREMAJO, już nigdy więcej nie sięgniecie po żaden inny. Gwarantuję!
PS. Niebawem wrócę do Was z kolejnymi przepisami.

Co sądzicie o tych wegańskich majonezach? Mieliście okazję kiedyś ich spróbować? Czy w Waszej rodzinie są weganie?

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *