Niedawno mieliśmy w kalendarzu niezwykłe święto, które dla wielu smakoszy jest bardzo wyjątkowe. 27 marca przypada bowiem Międzynarodowy Dzień Sera. Wydarzenie to obchodzone jest od dawna, w wielu państwach, a w szczególności tych, które mogą szczycić się swoimi wyrobami. Miliony ludzi na całym świecie spożywa ser w ogromnych ilościach. Obecnie istnieją ponad 4 000 różnych gatunków serów. Dają one nieograniczone możliwości podczas kuchennych eksperymentów i stanowią doskonałą przekąskę, dodatek do sałatek, dań głównych, a nawet deserów. To właśnie sery nadają potrawom ten niesamowity smak. Jednak niewiele osób zwraca uwagę na to, jaki ser kupuje i jakiej jest on jakości. Zatem pytanie brzmi, które sery wybierać i jak je spożywać, aby wydobyć z nich tę niezwykłą głębię smaku?
Rodzaje serów
Jeżeli chodzi o podział i klasyfikację serów, to są one dzielone na trzy kategorie, ze względu na wykorzystany surowiec (krowie, kozie, owcze), technologię produkcji i cechy charakterystyczne. Tak naprawdę, znając wszystkie trzy podziały, jesteśmy w stanie na temat danego sera powiedzieć bardzo wiele i wybrać ten, który najbardziej nam odpowiada. Jeżeli chodzi o tę ostatnią klasyfikację, to jest ona stosowana najczęściej. To właśnie w ten sposób restauratorzy wybierają i zamawiają sery, niezbędne do ich wykwintnych potraw.
BRIE
Jak wybierać ser?
Żeby rozpoznać dobry ser należy przede wszystkim zwrócić uwagę na skład i dopiski na etykiecie. Ser robi się z mleka, bakterii, podpuszczki i soli. Dlatego, jeżeli traficie na produkt o takim składzie, to na pewno można powiedzieć, że to dobry ser. W składzie mogą znajdować się również lizozym, chlorek wapnia i barwnik annato, jednak nie są to substancje szkodliwe, więc nie należy się tym przejmować. Kupując ser z niesprawdzonego źródła, na podstawie wyglądu należy sprawdzić, czy na pewno jest zdatny do spożycia. Kupując sery nie należy się sugerować oczkami (nie dziurami), ponieważ to cecha charakterystyczna wyłącznie kilku gatunków sera i nie każdy je posiada.
Bywają również sery produkowane z sera light, które również są smaczne, ale różnią się właściwościami. Najlepsze sery wytwarzane są z najwyższej jakości, tłustego mleka. To właśnie ono stanowi podstawowy składnik serów. Podczas wyboru sera, należy patrzeć nie tylko na jego przekrój, ale również na kolor, który także może nam wiele powiedzieć. Wiele ludzi myśli, że intensywnie żółty ser jest dobry. Niestety, to całkowicie błędne rozumowanie, ponieważ dobry ser może mieć kolor naturalny i nienaturalny. Tutaj znaczenie ma również to, od jakiego zwierzęcia pochodzi mleko. Krowy mają zdolność metabolizmu beta karotenu, dlatego sery z mleka krowiego są żółte, natomiast z koziego prawie całkowicie białe. Żółty kolor sera oznacza również to, że jest to wyrób długo dojrzewający, który posiada intensywniejszy smak i zapach. Należy jednak uważać i czytać składy, ponieważ niektórzy producenci dodają sztuczne barwniki. Ostatnim, aczkolwiek najważniejszym aspektem jest cena. Dobry ser nie jest tani – ceny takich serów wahają się od 30 do nawet 100 zł za kilogram. Wszystko zależy od gatunku i metody produkcji. Świadomość konsumentów wciąż rośnie, jednak wciąż niewiele osób wie, jak kupić dobry ser. Dlatego jeżeli sprawdzicie jego skład, metodę produkcji, kolor, przekrój no i cenę, możecie w łatwy sposób wytypować te, na które można się pokusić.
P’TIT GREY z popiołem porcja
Camembert Royal (Francja)
Cheddar Mature (Wielka Brytania)
Serwowanie serów
Jeżeli chodzi o serwowanie serów, to należy trzymać się sztywno określonych zasad. Przede wszystkim powinny być podawane na półmiskach lub dużej, okrągłej, drewnianej desce. Powinno się na niej znajdować przynajmniej cztery gatunki serów z podstawowych grup (np. ser miękki z pleśniową skórką typu brie, ser pleśniowy typu gorgonzola, ser półtwardy np. gouda lub mimolette, oraz nieco kontrastowy ser kozi). Całą kompozycję warto wzbogacić oliwkami lub winogronami. Dobrze komponują się z nimi również orzechy i papryczki chili. Deski serów najczęściej podaje się po głównym daniu, chociaż często serwuje się je jako przystawkę. Zawsze obok serów powinna być także pokrojona bagietka lub krakersy, dla lepszych doznań smakowych. Ogromną wagę należy przywiązywać do serwowania samych serów. Mogą być niepokrojone, lecz wtedy trzeba pamiętać o czytelnym podpisaniu i niezbędnych akcesoriach. Natomiast jeżeli już decydujemy się na pokrojenie serów, należy trzymać się przy tym określonych zasad. Jeżeli chodzi o sery okrągłe, na przykład Brie, to powinno się je kroić tak samo jak tort. Każdy taki kawałek powinien być równej wielkości. W przypadku serów podłużnych należy kroić je w plastry lub kostki, z których łatwo można stworzyć koreczki. Sery pleśniowe są największym wyzwaniem, ponieważ kroimy je na ukos w taki sposób, aby otrzymać niewielkich rozmiarów bloki. A sery trójkątne kroi się w taki sposób, aby otrzymać mniejsze odpowiedniki oryginałów. Dla łatwiejszej konsumpcji, każdy kawałek powinien posiadać mały widelczyk. Aby jak najlepiej wykorzystać smakowe możliwości serów, powinno się rozpoczynać zawsze od najdelikatniejszych serów i stopniowo przechodzić do tych o bardziej wyrazistym i intensywnym smaku. Osobom o wrażliwszym powonieniu sery o intensywnym zapachu mogą nie przypaść do gustu, dlatego w takiej sytuacji najlepiej zatrzymać się na tych delikatnych. Rzecz jasna obowiązkowym dodatkiem, podczas degustacji serów jest wino. Można dobierać je na zasadzie podobieństw lub kontrastów. Tu również ma znaczenie, jakie gatunki serów przewidujemy do podania. Jedne wymagają wina czerwonego wytrawnego, a inne białego słodkiego. Jeżeli uda się dobrze dobrać wino do rodzaju sera, eksplozja smaku, towarzysząca takiemu połączeniu jest niesamowita <3
Cała nasza rodzina uwielbia sery, dlatego z okazji tego niezwykłego dnia, postanowiliśmy urządzić sobie drobną serową ucztę. Oczywiście wiedzę na temat serów i ich wyboru wciąż poszerzamy, dlatego czasami lepiej udać się do zawodowców po poradę. Ostatecznie wybraliśmy pięć serów. Zastanawiałam się, czy by ich nie wykorzystać do przyrządzenia jakichś pysznych dań. Pomyślałam, że lepiej wydobędzie się ich smak w naturalnej postaci.
Brie (Francja)
Brie, na przykład Brie Ermitage to ser podpuszczkowy wytwarzany z niepasteryzowanego krowiego mleka. Jest jednym z najpopularniejszych serów produkowanych we Francji. Produkowany jest w kształcie okrągłych bloczków o różnych wymiarach. Porośnięty jest białą pleśnią. Jest bardzo delikatny i kremowy. Ma białą, aksamitną skórkę i biało-żółty miąższ o intensywnym smaku. Posiada zapach pleśni w połączeniu z aromatem dymu. Rozpływa się w ustach. W zależności od gatunków można trafić na bardziej wyrazistą lub delikatniejszą odmianę. Może być wykorzystany tak naprawdę do wszystkich dań, także tych na słodko. W połączeniu z dodatkami można osiągnąć niezwykłe doznania.
Feta (Grecja)
Feta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych gatunków sera. Prawdziwa, grecka feta powstaje z połączenia pasteryzowanego mleka krowiego (70%) i koziego (30%). Fety zasadniczo nie różnią się smakiem, ale mogą być bardziej łagodne lub pikantne czy chociażby mniej lub bardziej słone. Jest krucha i topi się pod wpływem temperatury, dlatego najczęściej używana jest właśnie w daniach podawanych na ciepło. Ma wyrazisty, słony i pikantny smak, więc doskonale pasuje do warzyw oraz owoców morza. Rewelacyjnie smakuje także w sałatce z odrobiną oliwy oliwek. Można używać jej do zapiekanek, ale także do różnego rodzaju farszy, sałatek i przekąsek. Mimo iż feta jest tłustym serem, posiada bardzo wiele witamin i składników mineralnych, dlatego często spożywana jest nawet przez osoby odchudzające się. Nie zapominajmy, że pełnowartościowy tłuszcz potrzebny jest każdemu.
P’TIT GREY z popiołem porcja
Z tym serem spotkaliśmy się po raz pierwszy. P’TIT GREY to francuski ser miękki z porostem pleśni z popiołem. On również produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Ma niezwykle delikatny i bardzo subtelny smak i jednolitą, gładką konsystencją. Jest piękny w swojej prostocie. To właśnie dzięki temu jest doskonałym i dosyć wyjątkowym elementem deski serów. Jego wygląd na pewno przykuje uwagę nawet najbardziej doświadczonych smakoszy. Rewelacyjnie smakuje także z chrupiącym pieczywem, jak również z winogronami. Idealnie komponuje się z winami czerwonymi.
Camembert Royal (Francja)
Camembert Royal to francuski ser miękki z porostem szlachetnej pleśni, który najczęściej produkowany jest z pasteryzowanego krowiego mleka. Jego główną cechą charakterystyczną jest niesamowicie kremowa konsystencja oraz delikatny, zbalansowany smak . Jest królem na desce serów, bo to od niego najczęściej rozpoczyna się degustację. Świetnie smakuje w towarzystwie orzechów oraz owoców. Ser rozpływa się w ustach i tworzy niesamowitą poezję smaków.
Cheddar Mature (Wielka Brytania)
WYKE FARMS jest dla mnie największym okryciem. Jest jednym z najpopularniejszych brytyjskich serów półtwardych, produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa przez 6 miesięcy, dzięki czemu posiada tak intensywny smak i zapach. Wydaje się być twardy, jak tradycyjny żółty ser, jednak podczas krojenia i delektowania się nim, okazuje się, że jest miękki i rozpływa się w ustach. Charakteryzuje się wyrazistym, kwaskowatym smakiem, a jego intensywność oceniana jest na poziomie 4 w skali 1-6. Jest dosyć pikantny, więc spośród serów na desce, zaleca się wybierać go na koniec. Oczywiście doskonale nadaje się również do wielu potraw, między innymi zup, zapiekanek, nadziewanych mięs, a nawet do pizzy. Dla osób, które lubią pikantniejsze dania będzie idealny.
Muszę przyznać, że była to dla mnie niezwykła podróż po świecie serów i mam nadzieję, że dla Was również. Od teraz będę wiedziała na co zwracać uwagę podczas ich zakupów i w jaki sposób można je wykorzystać. Te, które udało mi się spróbować były znakomite i każdy był całkowicie innych. Istne niebo w gębie! Bardzo się cieszę, że mogłam świętować z nimi Międzynarodowy Dzień Sera. A Wy lubicie sery? Jakie smakują Wam najbardziej? Czy do tej pory zwracaliście uwagę na kupowane sery?