Muszę przyznać, że uwielbiam słodkości, a szczególnie domowe ciasta. Staram się raczej ich unikać, bo nadprogramowych kilogramów mam już wystarczająco. Jednak są czasami takie dni, że ma się na coś ochotę, ale nie do końca wiemy na co. Jestem zdania, że jeżeli już mamy ochotę na coś słodkiego, to lepiej upiec lekkie domowe ciasto, niż sięgać po jakieś żelki, cukierki, czy ciastka kupione w sklepie, w których bardzo często znajdują się sztuczne dodatki, które mogą nam dużo bardziej zaszkodzić niż kawałek przepysznego jabłecznika. Pokazywałam Wam go już na Instagramie i wiele osób pytało mnie o przepis. Wykonanie jabłecznika jest bardzo proste, więc nawet tacy laicy w pieczeniu jak ja, na pewno doskonale sobie z tym poradzą.

PRZEPIS NA JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ

Składniki:
– 3,5 szklanki mąki
– szklanka cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– kostka margaryny
– 2 jajka
– 1 torebka cukru waniliowego
– 2 kg jabłek
– łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i dodajemy posiekaną margarynę. Wygniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blasze o wymiarach 36X24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku, a późnej dodajemy cukier i cynamon. Wykładamy na podpieczone ciasto. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Szarlotka z kruszonką po przestudzeniu jest gotowa do podania. Doskonale smakuje z sam, jak i z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego!

Mam nadzieję, że przepis Wam się przyda. W końcu w weekend można sobie pozwolić na taki cheat meal. Zresztą zawsze jak przyjdą jacyś goście, czy będzie jakaś ważna uroczystość, będziecie mogli przyrządzić to przepyszne ciasto. Aż ślinka cieknie na samą myśl!

Lubicie jabłecznik? Pieczecie domowe ciasta? Macie jakieś swoje popisowe ciacho?

Zobacz także:
Słodycze z dzieciństwa
Cukry Nyskieciastka fit & free bez dodatków cukru

Domowe FitDesery, czyli jak być na diecie i nie zwariować

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *