Kawa to produkt, który większość ludzi pije przeważnie ze względu na jej właściwości pobudzające. Warto jednak wiedzieć o tym, że kawa posiada ogromne zdolności smakowe i gdy ją właściwie przyrządzimy, to może zafascynować. Jest mnóstwo sposobów na zaparzenie kawy, a w ostatnich latach niezwykle modne stały się alternatywne metody parzenia. Dzięki takim akcesoriom jak drip, chemex czy aeropress możemy odkryć unikalne właściwości, jakie kryje w sobie ziarno kawy. Dziś zaprezentujemy Wam aeropress, który wyjątkowo szybko zyskał światową sławę.

Czym jest aeropress?
Aeropress to niewielkie urządzenie do parzenia kawy, które kształtem przypomina strzykawkę i pracuje na takiej samej formule. Skonstruowany jest z poliwęglanu, a składa się z trzech części – cylindra, sitka oraz tuby zakończonej gumową uszczelką. Aeropress został skonstruowany stosunkowo niedawno, bo w 2005 roku przez Amerykanina Alana Adlera, a obecnie jest tak powszechny, że organizowane są mistrzostwa świata w wyciskaniu aeropressu.

Aeropress parzy kawę pod ciśnieniem i jest bardzo prosty w obsłudze. Dzięki jego niewielkim rozmiarom z łatwością można wziąć go ze sobą w podróż i cieszyć się zawsze doskonałą kawą.
Jaka kawa do aeropressu?

Do aeropressu polecamy używać kawy ziarnistej, zmielonej tuż przed samym zaparzeniem. Przeważnie korzysta się z jasno palonych kaw segmentu specialty, z których aeropress wytłacza wszystkie najważniejsze właściwości smakowe. Nie jest to jednak sztywna reguła. Do parzenia w aeropressie możesz użyć swojej ulubionej kawy, z której korzystasz na co dzień.
Co jest konieczne do parzenia kawy w aeropressie?
Kupując aeropress otrzymujesz cały zestaw, w którego skład także wchodzi zestaw filtrów, mieszadełko, lejek oraz miarka na kawę. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że sporo jest tych części, jednak błyskawicznie przekonasz się, że korzystanie z aeropressu nie jest wcale męczącą procedurą i sprawia dużo przyjemności. Do kompletu potrzebujesz jeszcze tylko zagotowanej wody i młynka do kawy.

Jak zaparzyć kawę w aeropressie?
Parzenie kawy w aeropressie może wyglądać na całkiem trudną operację, lecz zapewniamy, że stosując się do poniższych informacji, sporządzisz naprawdę smaczną kawę. Wiadomo, że trening czyni mistrza, a już po kilku zaparzonych kawach stanie się to dla Ciebie odruchem.

Liczby i proporcje dla aeropressu:
• temperatura wody – 85-94°C
• ilość kawy – 7-9 gram/100 ml wody, czyli 16-22 gram na cały aeropress
• wstępne zaparzanie, czyli preinfuzja – 50 ml wody i 30 sekund
• czas parzenia (bez przeciskania) – 120 sekund
• przeciskanie – 20-30 sekund

W pierwszej kolejności włóż papierowy filtr do sitka oraz przykręć je do cylindra. Umieść na naczyniu i przelej przez niego ciepłą wodę tak, żeby pozbyć się papierowego posmaku z kawy. Potem wsyp zmieloną kawę do aeropressu i wlej około 50 ml wody. Odczekaj około 30 sekund, żeby kawa mogła się otworzyć przy pierwszym kontakcie z wodą. Wlej resztę wody tj. około 200 ml i odczekaj 60-120 sekund.

Podczas parzenia możesz przemieszać kawę w cylindrze, dzięki czemu stanie się bardziej intensywna i mocniejsza. Po upływie czasu załóż tłok na cylinder i powoli gładkim i spokojnym ruchem rozpocznij przeciskać kawę do filiżanki bądź dzbanuszka. Kiedy usłyszysz specyficzny syk, skończ przeciskać i odstaw aeropress.

Podsumowanie

Otrzymany napar jest nadzwyczaj czysty, klarowny oraz pozbawiony fusów. Odpowiednio zaparzona kawa zaprezentuje nam swój właściwy smak i aromat, który z pewnością Cię urzeknie. Gdy nabierzesz wprawy w parzeniu aeropressu, możesz eksperymentować z wykorzystanymi proporcjami kawy, stopniem jej zmielenia bądź temperaturą wody. W alternatywnych metodach parzenia najciekawsze jest to, że choćby najdrobniejsza zmiana w całym procesie może zdecydowanie odmienić smak naszej kawy. Jeżeli jakość kawy jest dla Ciebie kluczowa i lubisz zabawy w kuchni, to aeropress jest dla Ciebie znakomitym narzędziem.

Podobne wpisy

0 komentarzy

  1. No przybywa ostatnio wszelkich "zaparzarek" do kaw, że tak je sobie pozwolę wrzucić do jednego worka.
    Ja dalej ograniczam się do prawdziwej fusiary

  2. Czytałam , juz o tym bardzo fajne urządzenie. Ja mam juz ekspres, ale to mam zamiar dac w prezencie bratu bo jest wielkim kawoszem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *