Witajcie Kochani!
Tak, jak pewnie wielu z Was, staram się gotować zdrowo i używać sprawdzonych oraz naturalnych produktów. Niedawno, podczas zakupów, doznałam niezwykłego odkrycia. Jesteście ciekawi? Postanowiłam wypróbować twaróg kanapkowo-sernikowy, dotąd nieznanej nam firmy Wieluń, a dokładnie Spółdzielni Dostawców mleka w Wieluniu.
Twarożek kanapkowo-sernikowy, to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji, zachowujący najcenniejsze składniki mleka. Nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Można z niego przyrządzić wiele rozmaitych potraw. Doskonały m.in. do kanapek, może stanowić podstawę do past, sosów, dipów, a także do deserów, wypieków. Nie wymaga mielenia i dodatku tłuszczu. Twaróg kanapkowo-sernikowy „Mój Ulubiony”dostępny jest w trzech różnych pojemnościach, w zależności od zapotrzebowania i zastosowania. Twarożki znajdują się w plastikowych opakowaniach, które można wygodnie otwierać i zamykać, dzięki czemu twarożek może być później wykorzystany do kolejnego dania. Ma on naturalny mleczny zapach i konsystencję domowego, swojskiego twarogu. Dziś zaprezentuję Wam kilka potraw z tym twarożkiem.
Na początek postanowiłam wypróbować go na kanapce. Aby smak był wyrazisty, można nałożyć grubszą warstwę. Do przygotowania takiego pysznego i zdrowego śniadania, wystarczy na kromce chleba, w naszym przypadku grahama, rozsmarować dowolną ilość twarożku, doprawić i położyć sałatę, pomidora, czy na co tylko mamy ochotę. Jeżeli wolicie wersje na słodko, nie ma problemu. Jego smak jest uniwersalny (ani słony, ani słodki), wiec kanapka może być z nim samym, czy z dodatkiem dżemu. Co kto lubi. Tak przygotowaną kanapkę z chęcią zjedzą dorośli i dzieci. W ten sposób możemy przemycić coś zdrowego i wartościowego do diety małego niejadka.
Dla bardziej wyrafinowanych smakoszy poniżej prezentuję przepis na makaron z sosem szpinakowym z użyciem tego twarożku. Mnie aż ślinka leci na samą myśl.
Makaron spaghetti z kremowym szpinakiem
SKŁADNIKI:
• 250g świeżego szpinaku, umytego i posiekanego
• 1 ząbek czosnku
• 1mała papryczka chili, bez pestek
• 2 łyżki oliwy
• Szczypta gałki muszkatołowej
• 100g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (lub 200g, jeżeli chcecie więcej sosu)
• 50ml mleka lub śmietanki 30%
• Sól i pieprz do smaku
• 250g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i chili. Po chwili dodać szpinak, dusić, aż zmięknie. Twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój Ulubiony” wymieszać z mlekiem, gałką, doprawić solą i pieprzem, dodać do szpinaku, wymieszać, aż powstanie sos. Całość przelać do garnka z ugotowanym i odsączonym makaronem. Wymieszać i podawać. Można polać sosem makaron uprzednio wyłożony na talerz. Jak ktoś lubi może jeszcze dodać starty parmezan lub inny ser żółty. I gotowe!
Tak przygotowane danie jest zdrowe i syte, zachwyci nawet najbardziej wyszukane gusta. Jest to idealny pomysł na rodzinny obiad. U nas wszystko zostało spałaszowane w mig. Uważam, że twaróg jest rewelacyjny i nadaje się do wielu potraw. Doskonale smakuje, a co ważne, także dzieciom. Jeżeli jesteście ciekawi, wkrótce pojawią się kolejne przepisy z twarogiem kanapkowo-sernikowym „Mój Ulubiony”.
Ciekawy przepis 😉 Lubię szpinak i twarożek 😉
Znam ten serek. Jest bardzo smaczny.
Ale mi ochoty na robiłaś 🙂
Uwielbiam szpinak. Tez robie podobnu sos dp makaronu. Musze sprobiwać go z tym serkiem.
Mmmm ale pychotka !
narobiłaś mi smaka
Lubię tego typu twarożki 😀
Pyszny post 🙂
Dzięki za przepis. Napewno skorzystam
fajny pomysł, ale za szpinakiem nie przepadam, a twarożki do kanapek sama robię 😀
Witaj, my też testowaliśmy ten twarożek i jest cudowny, zapraszam do nas 🙂
Nie lubię makaronów, jednak w tej wersji wygląda bardzo kusząco. Przepis wart wypróbowania.
Ja szpinaku nie lubię ale ogólnie bardzo lubię. Zazwyczaj jem z bułeczki taki serek wymieszany z cukrem waniliowym. Pyszny
Nie jadamy, ale może zaczniemy 🙂
Pychotka 🙂 Aż ślinka cieknie 🙂
Ps. Masz literówkę w tytule.
Kiedyś jako hostessa miałam przyjemność być na promocji tego twarożku – jest pyszny!
Kocham zarówno szpinak, twarożek jak i makaron. Muszę wypróbować twój przepis 🙂
To mój ulubiony twarożek.